GEPŠ

Strokovna ekskurzija 1. letnikov program elektrotehnik

21. Maj 2018 -- katja

V četrtek, 10. maja 2018, so se dijaki 1. letnikov programa elektrotehnik udeležili strokovne ekskurzije, ki jo je organiziral aktiv učiteljev elektrotehnike.

Strokovna ekskurzija je vključevala tri oglede, ki so dijakom ponudili vpogled v proizvodnjo elektronskih tiskanih vezji in pridobivanje električne energije.

Najprej smo si v Podskrajniku ogledali proizvodnjo tiskanih vezji v podjetju Elgoline, d.o.o. To je podjetje, ki deluje od leta 1986 in ponuja storitve tako slovenskim kot tudi tujim strankam. V tem podjetju so dijaki v praksi lahko videli, kako poteka proizvodnja tiskanih vezij od načrtovanja do dejanske izvedbe.

Na poti proti domu smo se ustavili pri Mali vetrni elektrarni (MVE) Razdrto. Tu nam je lastnik elektrarne predstavil delovanje vetrne elektrarne, njene zmogljivosti, življenjsko dobo, izkoristek in kaj vse je potrebno, da v Sloveniji postavimo takšno elektrarno. Dijakom je vsake toliko postavil vprašanja (npr. višina krakov, višina stolpa, teža kraka, …) ter pravilne odgovore nagradil z maketo vetrnice.

Ekskurzijo smo zaključili v Luciji, v podjetju SMT, d.o.o. Gre za podjetje, katerega začetki segajo v leto 1979. Danes se podjetje ukvarja z izdelavo tiskanih vezij za slovenske in tuje naročnike. Tu so si lahko dijaki pobliže pogledali, kako se avtomatizirano postavlja elemente na  tiskana vezja in kasneje lota, kako se vezja zaščiti, kako se opravlja kontrola kakovosti izdelkov, proces pakiranja in mnogo drugega.

Ob tej priložnosti izrekamo zahvalo vsem trem podjetjem in posameznikom, ki so si vzeli čas in predstavili svojo dejavnost našim dijakom.

PODJETJA: 

-ELGOLINE d.o.o.: http://www.elgoline.si/predstavitev-podjetja

-MVE Razdrto: https://www.youtube.com/watch?v=4ZT67ircJ7k

-SMT d.o.o. : http://www.smt.si/about/