GEPŠ

Projekt Rastem s knjigo

05. Oktober 2018 -- katja

Z dijaki 1. letnika smo obiskali Knjižnico Piran, kjer sta nam Tanja in Ana predstavili delovanje knjižnice ter različnih sodobnih računalniških programov iskanja knjig in člankov. Spoznali smo letošnjo izbrano pisateljico in knjigo Noben glas.

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. 

Projekt je Ministrstvo za kulturo začelo izvajati v šolskem letu 2006/2007, najprej zgolj za osnovne šole. Javna agencija za knjigo Republike Slovenije ga je začela voditi ob ustanovitvi leta 2009. 

Naša šola je v projekt vključena že od samega začetka. Dejavnosti, ki so vključene v projekt, so: obisk knjižnice, ogled kratkega filma o avtorju ali avtorici, branje izbrane knjige, obravnava besedila v šoli, pogovor o vsebini, pisni zapisi dijakov ... Pomemben del tega projekta je tudi darilo - KNJIGA, ki jo dijaki dobijo zastonj. 

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so

 
  • spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, 
  • promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
  • spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
  • motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

 

Letošnja izbranka je zbirka kratkih zgodb slovenske pisateljice Suzane Tratnik z naslovom Noben glas. Kratka predstavitev knjige in avtorice iz portala Biblos:

Noben glas, zbirka sedmih kratkih zgodb Suzane Tratnik, se osredinja na mlado junakinjo, dekle nekje med otroštvom in najstništvom, ki dogajanja v svetu okrog sebe spremlja z mešanico ne-več-otroške in ne-še-odrasle perspektive. Smrt stare mame, grobosti nezadovoljne vaške učiteljice, bolečino ob občutku izključenosti in ločitev staršev spremljajo elementi fantastike, otroške interpretacije sveta, ironija in izviren humor, ki se srečuje z odraslim, mnogo bolj suhoparnim pogledom na življenjske reči. Noben glas je v opusu Suzane Tratnik najčistejši opis prvega soočenja z minljivostjo vsega, je najbolj občuten opis točke prehoda iz nekega morda ne ravno osrečujočega, zato pa polnega in znanega, domačega sveta otroštva v samotni svet prezgodnje odraslosti, lažnih domov in velikih bremen. 

Suzana Tratnik je rojena leta 1963 v Murski Soboti. Diplomirala je iz sociologije na Fakulteti za družbene vede ter končala magistrski študij antropologije spolov. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka in publicistka. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov.

 

Pisateljica je svojo zbirko prejela tudi nagrado za najboljšo zbirko. Več o nagradi si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.delo.si/kultura/knjiga/nagrada-za-najboljso-zbirko-kratkih-z...


K branju vabimo tudi druge dijake in profesorje.