GEPŠ

Ekskurzija v Strasbourg

12. Januar 2014 -- klavdija

Strasbourg

Med 20. in 23. oktobrom 2013 smo se dijaki na povabilo evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš odpravili v Strasbourg (Francija) na ogled Evropskega parlamenta in nevladne organizacije Sveta Evrope. Srečali smo se s poslanko, ki nam je predstavila delo in življenje v tej inštituciji. Prav tako smo si ogledali Svet Evrope in spoznali slovenske predstavnike, ki so nam nekaj več povedali o njihovem delu in pomenu ohranjanja ter uveljavljanju človekovih pravic.

Navdušeni smo bili nad mestom, ki se je kopalo v toplem jesenskem soncu. Mesto leži v Alzaciji, kjer se mešata francoska in nemška kultura. Spoznali smo, da so se skozi zgodovino v teh krajih nenehno prepletali z boji za prevlado ene ali druge strani. Po koncu 2. svetovne vojne naj bi tudi tu prišlo do sprave in prav zaradi te simbolike in ponovnega povezovanja med narodi je Strasbourg postal skupaj z Brusljem sedež Evropske unije.

Eksurzijo smo obogatili z ogledom koncentracijskega taborišča Struthof, ki je v neposredni bližini Strasbourga - da ne bi nikoli pozabili grozot nacizma. V tem taborišču je živel tudi naš Slovenec Boris Pahor, ki je svoje izkušnje opisal v knjigi Nekropola. Ogledali smo si tudi francosko trdnjavo – Fort Schoenenbourg, del Maginotove linije, ki je varovala Francijo pred Nemci v času pred in med 2. svetovno vojno. Spustili smo se v rove 30m globoko in videli, kako so francoski vojaki živeli v tistem času.

Domov smo vrnili polni doživetij in zavedanja, da smo del Evrope … in da se lahko kljub različnim programom in lokacijama imamo dobro.

Zapisala: Klavdija Šavle

Portorož, 6.11.13