GEPŠ

71. pomorski krst, Piran v znamenju Neptuna in gusarjev

05. September 2017 -- katja

Piran, 5. september 2017: 71. Pomorski krst bo od 8. do 10. septembra Piran spremenil v kraljevino Neptuna in gusarjev. Gusarska animacija in igre, delavnice soljenja, filetiranja, vlaganja in degustiranja rib, plesni nastopi, ogledi starih bark, likovno ustvarjanje in tržnica bodo popestrili dogajanje, ki se bo po vrhuncu – tradicionalni povorki prihodnjih pomorcev z Neptunom na čelu – prelilo v gusarski ples.

 

Piran bo od 8. do 10. septembra zaživel v gusarskem vzdušju. 71. Pomorski krst vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ) ob sprejemu novega rodu prihodnjih pomorcev. Prvi krst v obliki spontanega dogodka brez prisotnosti dijakov in profesorjev so dijaki uprizorili leta 1947. Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi. Organizatorji tudi letos dokazujejo, da Pomorski krst presega meje šolskega praga in postaja praznik domačinov, gostincev in turističnih delavcev.

 

Danes je bila na terasi Hotela Piran novinarska konferenca, na kateri so o prireditvi spregovorili mag. Meira Hot, podžupanja Občine Piran, Jasna Softić, vodja projekta Mala barka 2, Borut Butinar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, Irena Dolinšek, programska vodja prireditve.

 

"Veseli me, da je ena najlepših tradicij našega kraja prerasla v tridnevni dogodek, ki se trdno usidra v spomin vseh, ki v Piranu živimo in ga imamo radi," je povedala podžupanja mag. Meira Hot.

 

Irena Dolinšek je kot programska vodja prireditve povedala nekaj več o vsebini letošnjega Pomorskega krsta, ki bo trajal tri dni. Dogajanje se bo začelo ta petek z gusarsko animacijo, izobešanjem zastave otrok iz vrtcev Mornarček Piran in Morje Lucija na svetilniku ter prihodom Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Na Tartinijevem trgu se bodo Neptunu z nastopi poklonili dijaki GEPŠ, plesno akrobatska skupina Flip Piran in vrtčevski otroci. Sledil bo nagovor župana Petra Bossmana in ravnatelja GEPŠ Boruta Butinarja ter Neptunov prevzem oblasti iz županovih rok. V Piranu bo na velikem drogu zaplapolala gusarska zastava. 

V soboto bodo od 10. ure dalje potekali gusarska animacija in igre, delavnica soljenja, filetiranja, vlaganja in degustiranja rib, nastop Folklornega društva Val Piran in skupine Flip. Ob 16. uri bo Neptun v spremstvu svojih gusarjev in novincev pristal na glavnem pomolu v Piranu. Povorka se bo ob zvokih Pihalnega orkestra Piran vila do Punte in Tartinijevega trga, kjer bo Neptun nagovoril navzoče. Sledi krst na glavnem pomolu, gusarska animacija in gusarki ples v Caffe Teatru ob 20. uri. 

Zadnji dan prireditve, v nedeljo dopoldan, bo na Tartinijevem trgu potekal gusarski zabavni program. Ob 13. uri sledi spust gusarske zastave in pozdrav.

"Posebnost letošnjega Pomorskega krsta je ta, do bodo otroci vrtcev in osnovnih šol prvi zavzeli Piran s spustom gusarske zastave s svetilnika na Punti, ki bo po dolgem času ponovno odprt in na voljo za oglede v času prireditve," je še dodala Dolinškova.

Vse dni prireditve bo med 10. in 16. uro na Ribiškem in Tartinijevem trgu potekala gusarska animacija in igre, ogledi in vožnje s starimi barkami, ribiška ponudba, likovno ustvarjanje in razstava slik Društva likovnih ustvarjalcev Vrtnica, tržnica in razstava o zgodovini Pomorskega krsta v Razstavišču Monfort v Portorožu. Pomorski muzej, Mediadom Pyrhani, svetilnik v Piranu, Muzej podvodnih dejavnosti, galerije, Krajinska parka Strunjan in Sečoveljske soline ter Akvarij Piran bodo v času dogodka nudili cenejše ali brezplačne oglede. Oblikovane so bile tudi zloženke in majice prireditve, na katerih je ilustracija akademskega slikarja Franka Vecchieta

"Letos se je na Elektro in pomorsko šolo vpisalo 67 dijakinj in dijakov. Pomorski krst predstavlja pomembno tradicijo in vrednoto. Je simbol pomorstva in okno v svet slovenskih pomorcev," je strnil Borut Butinar.

 

Aktivnosti v sklopu 71. Pomorskega krsta so sofinancirane iz projekta Mala barka 2, ki je sofinanciran iz programa Interreg Slovenija-Hrvaška. "Glavni cilj projekta je ohranjanje, zaščita, promocija in razvoj pomorske dediščine na območju Kvarnerja, Istre ter območja izolske in piranske občine na slovenski strani," je dodala Jasna Softić.

 

71. Pomorski krst organizirajo GEPŠ Piran v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, Občino Piran, Hotelom Piran, Caffe Teatrom, Pomorskim muzejem, Mediadomom Pyrhani, Društvom ljubiteljev starih bark, lokali in barkami v Piranu, FLIP-om, prostovoljci GEPŠ, vrtci in šolami, Foto Klubom Portorož, Društvom Vrtnica, Akvarijem Piran in Skupnostjo Italijanov G.T. Piran(konec)